NAVEGACIÓN

A MAGYAR KÖZÖSSÉG


Regisztráljon honlapunkon, hogy hozzáférjen a tiszteletbeli konzulátus összes szolgáltatásához, valamint tájékoztatást kapjon az andalúziában élő magyaroknak szervezett eseményekről.hungaros

MŰVÉSZET ÉS HAGYOMÁNYOK


Andalúzia ezeréves történelme során hatalmas művészeti örökség maradt ránk. A granadai Alhambra, a córdobai Mecset vagy a Sevilla történeti városközpontjában emelkedő Giralda a Világörökség részét képező műemlékek. Emellett a régió városainak és falvainak nagy többségében tetten érhetők az andalúz művészeti élet legszebb emlékei, melyek a különböző korszakokból maradtak ránk.
Az andalúziaszerte megtalálható ragyogó iszlám, reneszánsz és főképp barokk építészet legfontosabb épületei, a várkastélyok, erődök és monostorok kiemelkedő jelentőségű műemlékállományt alkotnak. Velázquez, Murillo és Picasso szülőföldjének katedrálisaiban, múzeumaiban, templomaiban, kolostoraiban és palotáiban számos festmény, szobor, ékszer, szakrális alkotás és régészeti emlék őrzi egy intenzív művészeti fejlődés emlékét. A legeldugottabb településen is felbukkanhat egy elsőosztályú oltárkép, egy festészeti mestermű vagy egy lenyűgöző kidolgozású ötvösmunka.
Andalúzia ünnepségei és mulatságai épp oly változatosak, mint tájai. Itt a kalendárium egy valódi enciklopédia, amely összefoglalja a falvak népszokásait.
A tavaszi vetési és betakarítási ünnepeken, a védőszentek ünnepein, a vásáros mulatságokon (feria), a szüreti mulatságokon, a verbena és romeria névre keresztelt népi-vallási ünnepeken mind fellelhető a régió kézműves termékeinek, gasztronómiájának, zenéjének és vallási szokásainak legjava.
A karneválok nagy hangzavarral kezdik a sort, humorral és iróniával kiforgatva a hétköznapi szerepeket. A húsvéti Nagyhéten (Semana Santa) kihozzák a templomokból a legértékesebb kincseket, hogy a Passió szentszobraival együtt megtegyék a körmenet minden évben hűségesen követett útvonalát. Corpus Cristi napja szintén jó alkalom egy csodás felvonulásra. A májusi Szent Kereszt (Cruces de Mayo) ünnepe lenyűgözen ötvözi a vallást a profán szokásokkal.
A nagy múltra visszatekintő bikaviadalok alapvető fontosságúak Andalúziában. Az év háromnegyed részében tartanak ilyen eseményeket a különböző arenákban, melyek egybeesnek a gitárhanggal átitatott helyi zenés-táncos mulatságokkal. A flamenco az andalúz folklór legjellegzetesebb megjelenési formája. A flamenco énekesek nyári fesztiváljain mindenki találhat az ízlésének megfelelő előadást.
A romería névre keresztelt ünnepélyes vallási felvonulások a természetben zajlanak, ősi termékenységi rítusok nyomán.
Nagy hírnévre tettek szert az Andalúziában készített kerámiák és fazekas termékek, fém- és ötvösművészeti alkotások, a cipőkhöz és szíjakhoz készült bőrmunkák, a kézműves textilek (a takaróktól a hímzésekig és a gazdagon díszített kendőkig), valamint számos egyéb a mesterség termékei, legyen szó bútorokról, növényi rostokból készült termékekről, képkeretekről, kő- és márványfaragásról vagy akár hangszerekről.