NAVEGACIÓN

A MAGYAR KÖZÖSSÉG


Regisztráljon honlapunkon, hogy hozzáférjen a tiszteletbeli konzulátus összes szolgáltatásához, valamint tájékoztatást kapjon az andalúziában élő magyaroknak szervezett eseményekről.hungaros

ANDALÚZIA: TERMÉSZET


IDŐJÁRÁS: Andalúzia Európa egyik legmelegebb régiója. Mérsékelt mediterrán éghajlata meleg és száraz nyarakat és enyhe teleket hoz, változó csapdékmennyiséggel. Andalúzia időjárásának legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy a napsütéses órák száma kiemelkedően magas, talán ennek is köszönhető az andalúzok vidám és vendégszerető jelleme.
TERMÉSZET ÉS TÁJAK: Andalúzia sokszínű, kiterjedt és gazdag tájai között megtalálhatók az Ibériai-félsziget legmagasabb hegycsúcsai a Sierra Nevada hegységben, tágas lápvidékek, sűrű és sötét erdők, vulkanikus sivatagok és szinte teljesen lakatlan partvidékek.
A hatalmas természetvédelmi területek Andalúzia mintegy 18%-át foglalják el. Ezek a védett övezetek (Parajes), parkok (Parques) és területek (Reservas) az autonóm tartományok között az élvonalba helyezik Andalúziát a természeti örökség védelmét tekintve.
A védett területek nagy részét természetvédelmi parkok teszik ki. Ezekhez járul még a híres Doñana Nemzeti Park, melyet az UNESCO is védett területnek nyilvánított. A természetvédelmi parkok között vannak hegyes és erdős vidékek, valamint part menti övezetek is, mint például az almeriai Cabo de Gata.
Grazalema, Sierra de las Nieves és Sierra Bermeja védett területei a világon egyedül álló jegenyefenyő-erdőknek adnak otthont. Az ún. természetvédelmi területek (Reservas Naturales) nagyrészt a parkoknál kisebb kiterjedésű, ugyanakkor igen nagy jelentőségű nedves élőhelyek a növény- és az állatvilág, különösen a nagytestű madarak számára.
Kisebb, de különleges jelentőségű védett területek a sokszínű természetvédelmi övezetek, melyek között egyaránt megtalálható az Antequera melletti Torcal csodálatos mészkőformációi, mint az almeriai Tabernas-sivatag, az európai kontinens egyetlen sivataga.
A számos strandot és partszakaszt kínáló több mint 800 km hosszan húzódó partvidék adja Andalúzia másik sajátos arculatú természeti környezetét.
Almería partjai, a granadai Costa Tropical, a málagai Costa del Sol, valamint Cádiz és Huelva Costa de Luz névre keresztelt partvidéke mind részesült az intenzívebb természetvédelem előnyeiből. Ennek, valamint a víz kellemes hőmérsékletének és a szüntelen napsütésnek köszönhetően elnyerték helyüket a világ kedvenc turisztikai célpontjai között.