NAVEGACIÓN

A MAGYAR KÖZÖSSÉG


Regisztráljon honlapunkon, hogy hozzáférjen a tiszteletbeli konzulátus összes szolgáltatásához, valamint tájékoztatást kapjon az andalúziában élő magyaroknak szervezett eseményekről.hungaros

ANDALÚZIA: TÖRTÉNELEM


ŐSKOR ÉS ÓKOR


A neolit forradalom, a mezőgazdaság felfedezése, valamint a nomád életmódról a letelepedésre történő áttérés a mai Andalúzia területén keresztül érkezett Afrikából Európába.
Ezt az elsődleges hatást a mediterrán világ keletről nyugatra, az Atlanti-óceán felé történő áthelyeződése egészítette ki, ami a vaskorban, a tengeren érkező keleti hódítók megjelenésével vette kezdetét. A termékeny talaj, a fémművesség és a bányászat együttese segítette elő a rejtélyes, eltűnt kultúra, a tartesszoszi civilizáció fejlődését. A tartesszosziak az Ibériai-félsziget déli részén éltek egészen a bronzkor óta, ahol létrehozták Nyugat-Európa első ismert királyságát. A rómaiak nagy figyelmet fordítottak erre a vidékre, mivel felismerték, hogy szinte védtelen a karthagóiak fenyegetésével szemben. A római légiók először az i.e III. században jelentek meg.
Ez a burjánzó vidék ettől kezdve hét évszázadon keresztül a civilizált világ része volt. Ezalatt fémeket, bort, olajat, búzát, filozófusokat és írókat adott a birodalomnak, valamint innen származott az első két olyan uralkodó, aki az itáliai félszigeten kívül született: Trajánusz és Hadriánusz. Északon más népek jelentek meg. A Rajna túlpartjáról közeledő vandálok i.sz 411-ben érkeztek meg. A Guadalquivir völgyében és Afrika északi részén telepedtek le, ily módon fél évszázadon keresztül összefűzték a két kontinenst. Mielőtt a vizigótok kiűzték volna őket, új nevet adtak Európa e vidékének: Vandalúzia.

AZ ISZLÁM


A 711-ben megjelent iszlám egy csodálatos, kalandos korszakot hozott erre a vidékre. A Córdobai Kalifátus hosszú időn keresztül Európa legkifinomultabb állama volt. Az arabok mezőgazdasági művelési technikákat botanikai és tudományos ismereteket, költészetet és szellemi fejlődést nyújtottak Andalúziának nyolc évszázadon keresztül.

A KERESZTÉNY KIRÁLYSÁGOK


A kalifátusban uralkodó politikai ellentéteket kihasználva a félsziget északi részét elfoglaló keresztény királyságok felgyorsították a terület visszafoglalását, a rekonkvisztát. 1236-ban elesett Córdoba, majd 1248-ban Sevilla is. Az utolsó még álló bástyát, a Granadai Királyságot, 1492-ben foglalták el a Katolikus Királyok. Ugyanebben az évben Kolombusz elindult az andalúziai Huelva tartományban fekvő Palos kikötőjéből, hogy felfedezze Amerikát. Ezzel a világ gazdasági és politikai súlypontja áthelyeződött.

EURÓPA SZÍVE


Kihasználva ezt a kulcsfontosságú pillanatot egy andalúz város elérte 150 évig tartó fénykorát és „Európa szívévé” vált. Sevilla a spanyol birodalom legfontosabb központja lett. A város kikötőjébe érkeztek Amerikából az arannyal és ezüsttel megrakott hajók, majd érméket szállítva indultak tovább a többi európai országba. Később egy másik andalúz város, Cádiz lett az Újvilággal fenntartott kapcsolatok főszereplője. Az első világkörüli út kiindulási és végponja pedig egy harmadik andalúz város, Sanlúcar de Barrameda lett.

A XIX. SZÁZAD


Andalúzia újabb kori történelmére nagy hatással volt a viharos XIX. század. Ez az időszak a függetlenségi háborúval, majd az első spanyol alkotmány aláírásával kezdődött, melyet a cádizi bíróság fogadott el 1812-ben. A modernizálási és iparosítási szándék, az ásványi erőforrások intenzív kitermelése, a bor és az olaj exportjának robbanásszerű növekedése volt a legjelentősebb a siker, miközben a háttérben a gazdaság szerkezete mit sem változott, és továbbra is alapvetően a mezőgazdaságon alapult.

A XX. SZÁZAD


A XX. század elejét az újítási kedv jellemezte, és a 20-as évekre gyorsan teret nyert egyfajta általános derűlátás. A társadalmi bizonytalanság fennmaradása azonban az 1936-os polgárháború kitöréséhez és annak utóhatásaihoz vezetett. A 60-as és 70-es években lezajlott gyors gazdasági és társadalmi változások eredményeképpen beköszöntött a demokrácia, és Andalúzia 1981-ben autonóm közösségi státuszt kapott. Ezzel a legfelsőbb kormányzó testület az andalúziai regionális kormány (Junta de Andalucía) lett, a Parlament pedig a közel 8 milliós lakosság legfőbb képviseleti szerveként kezdett működni.