NAVEGACIÓN

A MAGYAR KÖZÖSSÉG


Regisztráljon honlapunkon, hogy hozzáférjen a tiszteletbeli konzulátus összes szolgáltatásához, valamint tájékoztatást kapjon az andalúziában élő magyaroknak szervezett eseményekről.hungaros

MAGYARORSZÁG: FÖLDRAJZ


Magyarország Európa közepén, a Kárpát-medencében helyezkedik el, az Alpok, a Kárpátok és a Dinári-hegység által körülvett területen. Területe az európai kontinens 1%-át teszi ki. Lakosainak jelentős többsége magyarul beszél. A magyar nyelv a finnugor nyelvcsalád tagja. Magyarország legnagyobb kiterjedése észak-déli irányban 268 km, kelet-nyugati irányban 528 km. Határainak hossza 2246 km.
Az ország a keleti kontinentális, a nyugati óceáni és a mediterrán szubtrópusi éghajlati övek határán helyezkedik el, ezért időjárása változatos. A Budapesten rögzített adatok szerint az éves középhőmérséklet 12 °C. A legmelegebb hónapban (júliusban) a középhőmérséklet 21,7 °C, a leghidegebb hónap (január) középhőmérséklete -1,2 °C. Az éves csapadékmennyiség 561 mm. A napos órák száma körülbelül 2000 óra évente. Az átlagos szélsebesség 2,6 m/másodperc.
Magyarország területének kétharmada síkság, melynek tengerszint feletti magassága nem éri el a 200 métert. Hat nagy földrajzi tájegység különböztethető meg. Az Alföld az ország középső és keleti részén terül el. A Kisalföld az ország „nyugati kapuja”, középső részét egy fennsík alkotja, amelyen a Duna hordalékából egy hatalmas kúpos halom keletkezett. A déli részen a szél, a víz és az erózió pusztításának nyomai láthatók.
A Dunántúli-dombság, a Dunántúli-középhegység, az Alpokalja és az Északi-középhegység felszínén számos régi geológiai formáció figyelhető meg.
Magyarország a Duna vízgyűjtő medencéjének részét képezi. A folyók a környező hegyekből a legalacsonyabban fekvő területek, vagyis az Alföld, felé folynak, illetve közvetve vagy közvetlenül a Dunába torkollanak. A Duna 417 kilométeres szakasza Magyarországon keresztül folyik (teljes hossza 1860 km). Az ország másik jelentős folyója a Tisza, mely 598 kilométeren szeli át Magyarországot. Alföldi mellékfolyói a múlt évszázadban végrehajtott hatalmas folyószabályozási munkákról tanúskodnak.
Magyarországnak csaknem 1200 természetes és mesterséges tava van, melyek közül a legismertebb – és minden kétséget kizáróan a legjelentősebb – a Balaton. A Dunántúlon található tó hossza 77 km, szélessége 14 km. A vízfelület megközelítőleg 598 km2. Átlagos mélysége 3 méter, ami jól jelzi, hogy egy sekély tóról van szó. Ez az oka annak, hogy a nyári időszakban jelentősen felmelegszik (átlagos hőmérséklete 26 °C). A szintén a Dunántúlon elhelyezkedő Velencei tó területe 26 km2. A Fertő tó déli partja mentén húzódó nedves területek nagy részét, melyből mintegy 82 km2 Magyarország nyugati határszélén található, nádas borítja.
Magyarország termálvízforrásokban gazdag ország. Az Alföld alatt 1000-2000 méteres mélységben jelentős termálvízkészlet található, mely igen értékes geotermikus energiát kínál. Az ásvány- és termálvizek a régmúlt idők vulkáni aktivitásának köszönhetően, számos különböző ásványi anyagot tartalmaznak.