NAVEGACIÓN

A MAGYAR KÖZÖSSÉG


Regisztráljon honlapunkon, hogy hozzáférjen a tiszteletbeli konzulátus összes szolgáltatásához, valamint tájékoztatást kapjon az andalúziában élő magyaroknak szervezett eseményekről.hungaros

MAGYARORSZÁG: KORMÁNY


Magyarország parlamentáris köztársaság, alaptörvénye az 1949-es alkotmány átdolgozott verziója.
Az államfő a köztársasági elnök, akit a Parlament kétharmados többséggel választ meg öt évre. Ha a szavazás során nem sikerül eléri a kétharmados többséget, a harmadik szavazásnál az egyszerű többség is elegendő a köztársasági elnök megválasztásához. Két egymást követő ciklus után a köztársasági elnök nem választható újra. Habár a köztársasági elnök alapvetően reprezentatív szerepet tölt be, az ő jogkörébe tartozik egyes magas rangú tisztségviselők kinevezése és az országgyűlési választások időpontjának kitűzése is. A köztársasági elnök a hadsereg első embere is.
Az egykamarás Országgyűlést 386 képviselő alkotja, ez a legmagasabb rangú intézmény. A testület tagjait vegyes rendszerben választják: 176 tag közvetlenül a választási körzetekből kerül be, a többi 210 pedig a pártok által felállított regionális és országos listákról. Az Országgyűlés minősített többséggel választja meg a miniszterelnököt. Négyévente tartanak országgyűlési választásokat.